ХУБАВИ КОМПОНЕНТИ В ДЕТСКАТА КОЗМЕТИКА

детската козметика

Хубави компоненти в детската козметика

Не е тайна, че за детската козметика основното не е външния вид. Съдържанието е това, което трябва наистина да привлече вниманието на всеки родител.

Кожата на децата е много по-чувствителна, отколкото на възрастните. Да, при децата, както при възрастните, кожата се състои от два основни слоя.

Първо е епидермиса. Той се състои от 5 слоя: базален, шипчест, зърнест, блестящ и рогов. В базалния слой става деленето на клетките, оттам те постепенно се придвижват към повърхността на кожата (роговия слой). При преминаването през слоевете на кожата клетките се променят: те губят ядрото си и „обрастват” с кератин, а след това умират напълно, образувайки върху повърхността на епидермиса слой рогови люспи. Постепенно се излющват, а на тяхното място „от дълбокото” идват нови клетки.

кожа

Вторият основен слой на кожата се явява дермата. Тя се намира под всички гореспоменати слоеве, в дълбочина.

Кожата на новородените има характерни особености. В епидермиса има само 3 слоя: базален, шипчест и рогов. Другите слоеве се образуват по-късно. Първоначално те се появяват по дланите и стъпалата и след това по другите части на тялото.

Заради малкия брой слоеве на епидермиса клетките по-бързо попадат на горния слой на кожата, не успявайки да станат плътни и устойчиви за външното въздействие като възрастните.

Връзката между двата основни слоя (дерма и епидермиса) е крехка, така че по време на инфекциозни процеси лесно се образуват мехури.

ЕПИДЕРМИС

След раждането нивото на pH на кожата е неутрално, само за 2-3 месеца то се измества към киселата страна, което повишава защитните свойства. И дори след това нивото на pH на бебешката кожа се различава от това на възрастните.

Освен това, салните и потните жлези на децата не са много активни поради незрялостта на нервната система, която регулира тяхната дейност. Заради това липидният слой, създаден от тях, е много тънък и допълнително страда при чести водни процедури. В резултат на това кожата на детето по-бързо попива влагата. Дори след кратък престой във водата краката и дланите на детето се набръчкват.

Освен това, бактерицидните свойства на секрета, който се отделя от кожните жлези, са още слаби и това е още една причина за слабата устойчивост към микробите.

детската козметика

И още, в детската кожа има внушително количество вода и много съдове с тънки пропускливи стени. В комбинация с незрялата имунна и централна нервна система това създава условия за кожни алергични реакции, които протичат по-бурно спрямо възрастните.

За да защитите нежната кожа на децата и да я спасите от агресивната околна среда, е необходимо да се използват помощни средства. Като кремове, лосиони, пудри и специална детска козметика.

Продуктите на най-малките трябва да подсилват защитните функции на кожата, да се отличават с нежна, мека консистенция и хипоалергенност. А за да бъде козметиката за новородените безопасна, от нея трябва да се изключат съставки като силикони, вазелин, парафин, минерални масла, парабени, оцветители, SLS (натриев лаурил сулфат), PEG (полиетилен гликол).

Какво трябва да има в състава?

Първо място даваме на лайката. Изобщо няма съмнения в лечебните свойства на това растение. С изразения антисептичен и противовъзпалителен ефект на отвара или настойка от лайка е запознат всеки от нас, в продължение на много, много години тя помага на майките в борбата с детските кожни заболявания.

ЛАЙКА

Определено не може да не присъства този компонент в детската козметика!

Редовното използване на козметика, в чийто състав има лайка, ще помогне на майките да забравят за кожните възпалителни процеси при малките.

Не е маловажно това, че много рядко се среща алергия от лайка. Това означава, че може смело да се използва козметичен продукт с този компонент, без да се страхувате, че ще навредите на детето.

На второ място е екстракт от биденс. Това растение също е известно на повече поколения. То помага да се справите с дерматит от пелени, диатеза, млечна краста. Биденсът широко се използва за медицински цели, тъй като съдържа голямо количество кумарин и органична киселина.

биденс

В състава на екстракта се съдържа редкият компонент лутеин, кислородосъдържащ каротиноид. Заради това екстрактът от биденс е много полезен за чувствителната раздразнена кожа – той притежава успокояващи и фотозащитни свойства. Благодарение на антиоксидантите, дъбилните вещества и витамините екстрактът е способен да се справи с кожния проблем, да окаже противовъзпалително и противоалергично действие. Екстрактът от биденс ефективно премахва зачервяванията и сърбежа.

Масла. Маслото от макадамия, карите и сладки бадеми са ефективни в детската козметика, всички са безопасни за децата. Не се бъркайте с минералните масла!

имувенок

Витаминът Е (токоферол) играе ключова роля в образуването на адекватен имунен отговор, а също така на здрава кожа и добро зрение. Средно едно дете трябва да получава дневна доза от 6 до 11 мкг витамин Е. За по-големите деца нормата е 14 мкг (както и за възрастните). По-голяма част от нас получават достатъчно количество витамин Е от храната. Той се съдържа в орехите, яйцата, растителните масла, листните зеленчуци. Този компонент не се натрупва в организма и, когато спазвате диета, веднага се появява неговия недостиг. Дефицитът на витамин Е оказва влияние на кожата: тя бледнее, появяват се бръчки, губи се влага и може да започне да се лющи. Същото се случва и с детската кожа, особено ако детето не се храни добре през зимата.

D-пантенол триацетат (провитамин В5) притежава хидратиращи и противовъзпалителни свойства. В състава на детската козметика той помага за намаляването на раздразненията, за заздравяването на обривите, стимулира възстановяването на кожата. Овлажнява за дълго време и защитава кожата от агресивната външна среда.

крем

Ако искате да имате детска козметика с добри компоненти, тогава обърнете внимание на предлаганите от ТианДе продукти.

Детски крем с още един невероятен компонент – пребиотик „Имувенок” и защитния детски крем от серия Baby Bamboo. В тези продукти има от гореспоменатите полезни компоненти.

Вход РЕФЕРАЛ ВХОДОТЛИНК